14 listopada, 2011

Meksykańskie naleśniczki



Przepis wziął się ze starej książki kucharskiej. Jest tak doskonały że nie wymagał żadnych zmian.

Ciasto:
-¾ szklanki mąki ziemniaczanej
-szklanka wrzącego mleka
-5 łyżek kaszki kukurydzianej
-2 jajka
-½ łyżeczki soli
-2 łyżki stopionego masła

Kaszkę zalać mlekiem, odstawić na 2 godziny. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Smażyć cieniutkie, rumiane naleśniki.

Nadzienie:
-łyżka oleju
-puszka czerwonej fasolki
-2 pomidory
-cebula
-trochę chili
-szczypta soli

Zmiksować, gotować w rondlu.

Naleśniki z nadzieniem można posypać utartym serem żółtym i zapiec w szabaśniku.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

dobry poczatek